Welkom bij RIC RIC - Logo coördinatoren-repertoire

Coordinatoren repertoire

Op het gebied van screening en samenstelling van de diverse repertoria en repertoirelijsten is een groep met coördinatoren geformeerd. Deze coördinatoren zijn aanjager voor de commissies die de werken onderzoeken, keuren en inbrengen.


Joop Boerstoel is coördinator voor harmonierepertoire, tevens coördinator van de poortwachters.

"Graag stel ik me even kort aan u voor. Mijn naam is Joop Boerstoel, woonachtig in het Gelderse Vorden. Van huis uit opgegroeid met muziek en dan speciaal de blaasmuziek. Na mijn middelbare schooltijd in Zutphen studeerde ik aan de Hogeschool Enschede sector Conservatorium (hafadirectie en klarinet) en het Maastrichtse Conservatorium (orkestdirectie).
Naast deze reguliere studies heb ik regelmatig workshops en masterclasses gevolgd en later ook zelf gegeven, zowel in binnen- als buitenland.
Repertoire in de breedste zin van het woord is altijd al een speerpunt van mij geweest. Als dirigent van een aantal harmonieorkesten, maar ook vanuit mijn jarenlange ervaring als adviseur muziek en examinator kom ik in aanraking met repertoire voor alle niveaus. Bij mijn werkzaamheden als coördinator voor het harmonieorkest repertoire komen deze kennis en vaardigheden denk ik dan ook goed van pas.
Samen met mijn collega’s Jappie Dijkstra, Andries de Haan en de leden van de repertoriumcommissie hoop ik u nog lang van dienst te mogen zijn."
 
 

Jacob Dijkstra is coördinator voor brassbandrepertoire
 
Jappie Dijkstra is opgegroeid met de blaasmuziek en speelde als cornettist in diverse topbrassbands. Na zijn opleiding voor onderwijzer studeerde hij aan de Muziek Pedagogische Academie en begon een succesvolle carrière als dirigent van verschillende brassbands en fanfareorkesten. Ook deed hij, zowel nationaal als internationaal, veel ervaring op als jurylid, adviseur en organisator. Zodoende ontstond een sterke affiniteit met het brassband repertoire, die nog versterkt werd in zijn functie als directeur van een muziekhandel en uitgeverij.
 
 
 

“Door de jaren heen heb ik veel met repertoire voor brassband te maken gehad. Al meer dan 25 jaar ben ik direct betrokken geweest bij de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) als taakgroeplid en daarna als muziekinhoudelijk adviseur. Ik ben dan ook erg trots dat we in die periode meer dan 50 opdrachten hebben verstrekt die als verplicht werk hebben gediend op de NBK.
Daarnaast ben ik 14 jaar voorzitter geweest van de muziekcommissie van de European Brass Band Association (EBBA) waar ook vaak nieuw en bestaand repertoire beoordeeld werd voor de EBK en onder andere de compositiewedstrijden”.

 

Andries de Haan is coördinator voor fanfarerepertoire 

Andries de Haan woont in het Friese dorpje Jirnsum en is dirigent van een vijftal fanfareorkesten. Het is dan ook niet vreemd dat er veel repertoire in zijn hoofd zit en door zijn handen gaat.

"Hoewel ik van alle vormen van muziek houd is het fanfareorkest en de muziek die het speelt mijn absolute passie. Mijn bloed gaat sneller stromen als ik een fanfare hoor en als er dan ook nog iets klinkt wat ik niet ken dan kookt het bloed zelfs. En het maakt mij niet uit of het muziek uit de hoogste regionen betreft of een aantal treetjes lager - elk nieuw werk voor het medium fanfare is een ontdekkingsreis.
Mijn instrumentale achtergrond is de bugel en in 1989 studeerde ik op dit instrument af aan het conservatorium in Alkmaar. Een aantal jaren daarna voegde ik mijn directiediploma hafabra daar aan toe. Als medeoprichter en bugelist van het Frysk Fanfare Orkest kwam ik met enorm veel oud en nieuw repertoire in aanraking. Ook volgde ik als organisator van fanfarefestival altijd nauwgezet de ontwikkelingen op het gebied van repertoire.
Met mijn rol als coördinator fanfare van het Repertoire Informatie Centrum hoop ik een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van alles wat maar hoog in het vaandel staat van de fanfare. Ik heb een open mind en sta open voor alle ontwikkelingen. Ik hecht aan de historie, geniet van het heden maar ben ook zeer geïnteresseerd in de toekomst van het fanfareorkest.’"
 
Het directe mailadres voor de coordinatoren is: info@repertoireinformatiecentrum.nl