Welkom bij RIC RIC - Logo NBK 2023

NBK 2023

 

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) worden sinds 1981 gehouden en zijn met duizenden bezoekers en deelname van zo’n veertig bands uit het hele land het grootste jaarlijkse amateurmuziekevenement van Nederland. Het drukbezochte tweedaagse evenement vindt plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg (Utrecht) kenmerkt zich door een competitieve en gezellige sfeer. De kampioenschappen worden door velen gezien als het hoogtepunt van het muziekjaar en zijn een plaats voor inspiratie, ontwikkeling en ontmoeting voor muziekliefhebbers en professionals (waaronder musici, componisten, uitgevers, instrumentbouwers, muziekuitgeverijen, media e.a.).

Verdeeld over vijf divisies strijden deelnemende bands om de nationale titels. Een geblindeerde internationale vakjury beoordeeld de verplichte werken die door het RIC zijn geselecteerd.
Om het rijke beschikbare brassband-repertoire te blijven ontwikkelen en vernieuwen geeft de organiserende Stichting NBK jaarlijks compositieopdrachten aan zowel jong talent als aan meer gerenommeerde componisten.
De NBK-organisatie vertegenwoordigt ons land ook in de European Brass Band Association (EBBA).

Europese Brassband Kampioenschappen
De NBK-winnaar in de kampioensdivisie mag namens Nederland deelnemen aan de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) die jaarlijks worden gehouden in één van de 17 Europese landen die zijn aangesloten bij de European Brass Band Association (EBBA). De kampioenschappen vonden vijf keer plaats Nederland, voor het laatst in 2012 (De Doelen, Rotterdam) en 2018 (TivoliVredenburg, Utrecht).

Europese Jeugdbrassband
Jaarlijks mag ons land talentvolle jonge muzikanten afvaardigen in de Europese Jeugdbrassband, het huisorkest van de EBK dat bestaat uit muziektalent uit de aangesloten EBBA-landen. De band wordt ieder jaar opnieuw samengesteld en geeft een week lang optredens in de gaststad van de EBK, onder meer tijdens de openingsceremonie, de solisten-, dirigenten- of componistenwedstijd en bij het galaconcert. De Stichting NBK organiseert jaarlijks audities waarvoor talentvolle jonge spelers van blaas- en slagwerkinstrumenten uit de brassband-bezetting kunnen worden genomineerd.