Welkom bij RIC RIC - Logo Nederlandse Brassband Kampioenschappen

Ned. Brassband Kampioenschappen

Sinds 2015 zijn Pieter van Diepen, Jannie Atsma, Tsjikke Mollema-Rondaan, Erik Baas en Wop Schat de drijvende krachten achter de organisatie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Vanaf 2014 is de Grote Zaal in TivoliVredenburg in Utrecht de muzikale arena voor de strijd om de felbegeerde kampioenstitel. In vijf divisies strijden een groot aantal brassband van Friesland tot Limburg in het laatste weekend van oktober om de hoogste eer. Ook worden er solisten- en/of selectieprijzen uitgereikt.

In 1981 werd in Surhuisterveen de eerste editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen gehouden. Na een tussenstop in Leeuwarden werd het evenement jarenlang in Zutphen en Groningen georganiseerd. In 2014 verhuisde de NBK naar de Domstad.

Vanaf de beginjaren zet de organisatie zich in voor nieuwe en vernieuwende compositieopdrachten. De verplichte werken worden geselecteerd door de muziekcommissie van het Repertoire Informatie Centrum (RIC). Tijdens het tweedaagse evenement worden alle bands gejureerd door internationaal gerenommeerde juryleden.